Energie hergebruik uit warme lucht met warmtewisselaars

Blowers

Energie hergebruik uit de warme lucht van surpressoren

35% energie recuperatie uit de lucht van blowers of surpressoren

Al sinds de ingebruikname van de installatie in 1995, kan energiebedrijf Ryaverket in Göteborg behoorlijk wat energie en geld besparen. Dit met behulp van de Läckeby lucht-water warmtewisselaars.

Deze warmtewisselaars laten het bedrijf toe 35 % van de energie nodig om de blowers te bedrijven, te recupereren. En meer, deze efficiënt te recupereren uit de gecomprimeerde lucht. Deze warmte gaat dan naar het warmwatercircuit en vervolgens terug naar de boilers te gaan. Volgens de berekeningen, heeft energiebedrijf Ryaverket zo het mooie bedrag van 640.000 Euro bespaard. Dit slechts gerekend over een periode van 10 jaar!

Dit is echter niet alles. Doordat de warmtewisselaars de lucht temperatuur verlagen, verlengd de levensduur van de rubberen membranen in de biologie bekkens van de waterzuivering. Door deze lucht temperatuurverlaging tot maximum 70 °C, kunnen de membranen langer blijven zitten. De membraan vervanging gebeurt nu pas na 12 tot 14 jaar. En eigenlijk kan deze vervanging nog later gebeuren. De reden hiervoor is dat voor elke schijf van 10°C boven de kritische grens van 70°C, de verwachte levensduur van EPDM rubber halveert. Dus de warmtewisselaars laten niet alleen toe geld te besparen op de energiekost, maar ze verlengen ook nog eens de levensduur van de membranen.

In deze installatie zorgt een Läckeby warmtewisselaar model HAW 500-36 voor de energie recuperatie. Dit bij een luchtdebiet van 13.900 Nm3/u en een luchttemperatuur na de blower van 80-120°C. Het waterdebiet bedraagt ongeveer 4 l/s en de watertemperatuur is ongeveer 42°C. De bekkens hebben een waterdiepte van 10m.

Meer info over de Läckeby warmtewisselaars op onze pagina energie hergebruik.