Trommelzeef waterzuivering – zeven van afvalwater en proceswater met Roto-Sieve trommelzeven

Trommelzeef waterzuivering van het merk Roto-Sieve voor het zeven van afvalwaters, proceswaters en vloeistoffen, voorfiltratie met roterende trommelzeven

Zeven van water – roostergoedverwijdering met inwendig gevoede trommelzeven van het merk Roto-Sieve – uw Benelux vertegenwoordiger

Trommelzeef voor waterzuivering en proceswaterbehandeling, Roto-Sieve de pionier uit Zweden

Roostergoedverwijdering is een belangrijke stap in het zuiveringsproces. De Roto-Sieve® roterende trommelzeef wordt ingezet in het voortraject van de waterzuivering en verwijdert vaste deeltjes en vezels uit de vloeistofstroom

Het gaat om mechanische voorbehandeling waarbij middelgrote tot erg fijne deeltjes worden verwijderd uit het water. Toepassingen zijn te vinden in het zeven van septisch materiaal of slib, slib indikking, zeven van proceswaters en allerhande vloeistoffen. Het toestel is gebaseerd op “proven technology” en kan zeer goede resultaten voorleggen. Een roterende zeef, met inwendige toevoer, licht hellende trommel en ronde perforaties biedt de best mogelijke mechanische scheiding. Ronde perforaties houden vezels en haren veel beter gevangen dan sleufvormige.

Läckeby AB (eigenaar van Roto-Sieve) is een stabiel en gereputeerd Zweeds familiebedrijf, opgericht in 1935. Momenteel staat de derde generatie, Magnus Axelsson, aan het roer.

Wist u trouwens dat alle slijtstukken en wisselstukken steeds uit voorraad leverbaar blijven? Zelfs voor Roto-Sieves ouder dan 30 jaar! Duurzaam design bespaart arbeidsuren en draagt bij tot de circulaire economie. 

Task/Läckeby denkt met u mee: wij gaan geen vraag uit de weg, kleine aanpassingen voor een performanter zeefproces kunnen altijd. Leg ons uw probleem voor. Wij stellen onze jarenlange ervaring inzake waterzuivering/waterbehandeling en zeeftechnieken graag ten dienste.

Waarom Roto-Sieve® trommelzeven als mechanische voorbehandeling van het afvalwater?

Bespaar tijd en geld! De Roto-Sieve® trommelzeef is zelfreinigend en vraagt minimaal onderhoud. Het energieverbruik is laag en het toestel onderscheidt zich door zijn lange levensduur en operationele betrouwbaarheid. De Läckeby Roto-Sieve® trommelzeven voor waterzuivering en waterbehandelingstoepassingen staan bekend voor hun hoge kwaliteit, doeltreffendheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Roto-Sieve projecten wereldwijd

Hieronder vindt u een greep uit onze realisaties wereldwijd. Sommige projecten werden gerealiseerd door het moederhuis Läckeby Zweden, sommige door onze collega’s op alle continenten, andere door Task. Een klik op onderstaande foto’s geeft meer info over de desbetreffende projecten. Neem regelmatig eens een kijkje!

Roto-Sieve® trommelzeef: zeeftechnieken voor waterzuivering, proceswaterbehandeling en productieprocessen, voorfiltratie

Voordelen van de Roto-sieve® trommelzeven met interne voeding

 • zelfreinigend, dus minimaal onderhoud
 • hoge operationele betrouwbaarheid
 • hoge afscheidingsgraad
 • lange levensduur
 • compact geheel
 • geheel gesloten systeem, zonder geuroverlast
 • eenvoudig te installeren en te bedienen
 • laag energieverbruik
 • verhoogt de performantie van de waterzuiveringsprocessen
 • ruim gamma capaciteiten (5 tot 1.000 m³/h/toestel)
 • Roto-Sieve® is de trommelzeef met het laagste aantal bewegende delen en slijtdelen op de markt. Bovendien zijn deze eenvoudig te vervangen.
 • Het geavanceerde polychain carbon aandrijfsysteem vervangt de draagwieltjes van oudere Roto-Sieve modellen. Deze verbetering van het meest courante slijtdeel resulteert in een nog hogere betrouwbaarheid en lagere onderhoudskosten.
 • Elk wisselstuk of slijtdeel dat toch nog te vervangen is, is makkelijk en snel bereikbaar. 1 enkele technieker klaart de klus in een handomdraai, geen nood aan kranen of andere hijswerktuigen.
 • Geen ingewikkelde metalen ketting aandrijfsystemen, dus ook geen automatische smering vereist.
 • Makkelijke en snelle toegang tot de zeeftrommel voor visuele inspectie dankzij de lichtgewicht, glasvezel versterkte deksels.
 • Voeding van de Roto-Sieve kan zowel gravitair als met behulp van een pomp.

Referenties in verschillende sectoren

Wereldwijd zijn er reeds 5200+ Roto-Sieve® trommelzeven (Lackeby Products AB) operationeel, zowel bij bedrijven, als in groot- of kleinschalige rioolwater zuiveringsstations (RWZI en KWZI). Roto-Sieve roterende trommelzeven worden succesvol ingezet in talloze sectoren (zowel waterzuivering als waterbehandeling):

 • brouwerijen, mouterijen & bottelarijen
 • gemeentelijke en stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties
 • drinkwaterproductie
 • scheepvaart en scheepswerven
 • baggerwerken
 • textielindustrie
 • papier- en karton verwerkende nijverheid
 • veevoederproductie, dierenvoeding (pet food)
 • slachthuizen (vee, kippen, …) & slachtafvalverwerking
 • voedingsindustrie en voedingshalffabricaten (suiker, vis, zuivel, …)
 • groenten- en fruit verwerkende nijverheid (e.g. aardappel)
 • koffiebranderijen
 • plastic verwerkende bedrijven en plastic recycling
 • recyclagebedrijven, enz.
 • pompstations
 • vetsmelterijen
 • looierijen
 • chemische industrie

Werkingsprincipe van een Roto-Sieve® roterende zeef

De roterende trommelzeef bestaat uit een geperforeerde zeeftrommel (1) met interne vaste schroef (2) om de uitgezeefde deeltjes uit de trommel te transporteren. De trommel draait op aandrijfriemen en wordt aangedreven door een tandwiel motor (4).De vloeistof komt de trommel binnen via een inlaatpijp (5), die het water over een groot deel van de binnenkant van de trommelzeef verspreidt. Tijdens zijn passage door de trommel wordt de vloeistof gezeefd door de perforaties in de trommelzeef, waarna deze wordt opgevangen in de opvangbak (6) onderaan. De afgescheiden deeltjes worden via de uitlaat uit de trommel getransporteerd (7). Het ontwateringsproces loopt verder tijdens de ganse transittijd doorheen de zeeftrommel. Om verstopping van de zeefperforaties te voorkomen, zijn alle zeeftrommels uitgerust met een roterende borstel (8) en een sproeisysteem (9) met verscheidene sproeikoppen. De zeeftrommel zit volledig omsloten door uitneembare spatborden (10) en is uitgerust met een ventilatie opening (11) teneinde de werkomgeving te verbeteren. Een Roto-Sieve verlaagt de exploitatiekost voor de daaropvolgende fases in het proces. 

 

Roto-Sieve® roterende zeef: ontwerpgegevens

 

 

De Roto-Sieve roterende zeven worden standaard geproduceerd in vijf verschillende modellen voor verschillende waterdebieten. De Roto-Sieve® roterende zeven worden aangeboden in roestvrij of zuurbestendig staal. Alle modellen zijn uitgerust met lichtgewicht glasvezel versterkte polyester spatborden. De borstels zijn uitgevoerd in een hittebestendig materiaal. De standaard zeefopeningen bedragen 0.8-1.0-1.5–2.0-3.0 mm, de kleinst beschikbare opening is 0.6 mm. Alle modellen, met uitzondering van model 11, worden geleverd met een geïntegreerde noodoverloop.

Trommelzeven zijn compact, met een minimale ruimtelijke footprint. Met een inwendig gevoede trommelzeef kan u grote debieten behandelen, zonder te veel kostbare bedrijfsruimte te verliezen. Bovendien is het onderhoud van een trommelzeef minimaal: alle Roto-Sieve trommelzeven zijn standaard allemaal uitgerust met een sproeisysteem en een borstel op maat. Door deze zelfreinigende functie kan de Roto-Sieve trommelzeef ook kleverige en vethoudende deeltjes aan. Overtuig uzelf en neem ook eens een kijkje bij de projecten en case studies.

Op zoek naar de beste zeeftechniek voor uw afvalwater?

Wat is de beste zeeftechniek? Volgende punten moeten in overweging worden genomen:

 • doeltreffendheid van de zeeftechniek
 • de flexibiliteit van het systeem
 • onderhoud en inspectie

Zeefbocht versus trommelzeef

Waarom zou u kiezen voor een trommelzeef, eerder dan een zeefbocht voor het verwijderen van vaste deeltjes? Beide doen in theorie toch hetzelfde?
Correct, in theorie wel, maar in de praktijk zijn er toch substantiële verschillen. 

Onze inwendig gevoede Roto-Sieve trommelzeef vertoont een hoog verwijderingsrendement t.o.v. van de zeefbocht door de ronde perforaties. De inwendige voeding zorgt ervoor dat wateroverlast tot het verleden behoort. Roto-Sieve trommelzeven hebben standaard een ingebouwde noodoverstort en zijn voorzien van een noodoverstortdetectie en aansluiting

De Roto-Sieve trommelzeven zijn volledig gesloten toestellen. Door de zelfreinigende functie en het uitgekiend design zijn de Roto-Sieve trommelzeven uitermate onderhoudsarm. Bovendien laat het doordachte ontwerp toe om snel en efficiënt slijtdelen te vervangen. 

 

Kanaalzeef versus trommelzeef

Doeltreffendheid: de Roto-Sieve trommelzeef verwijdert de grootste hoeveelheid zwevende stof per tijdseenheid in vergelijking met kanaalzeven, kanaalroosters, stappenroosters, enz.

Doeltreffendheid: De Roto-Sieve trommelzeef staat niet onder druk, wat betekent dat vaste deeltjes en vezels niet doorheen de perforaties worden geperst. Deze zachte behandeling garandeert dat alleen deeltjes kleiner dan de perforatie (en dit in elke richting) doorheen de openingen kunnen passeren.

Roto-Sieve trommelzeef zonder statische druk

Bij een kanaalzeef zorgt de grotere waterdruk ervoor dat vaste deeltjes en vezels toch onder druk doorheen de perforaties worden geperst. Wanneer de geperforeerde plaat beweegt, komt al het water op een kleinere vrije sectie terecht, waar het verhoogde debiet en de bijhorende druk voor dit pers effect zorgen. 

Doeltreffendheid: gegarandeerde 100 % afscheiding. De Roto-Sieve trommelzeven met ingebouwde overflowdetectie geven 100 % zekerheid dat alle inkomende water over de geperforeerde zone zal gaan. Bij kanaalzeven is alles afhankelijk van de al dan niet doeltreffende afsluiting aan de zijkanten van de unit. Roto-Sieve versus kanaalzeef

Doeltreffendheid en terugspoelen van zeefgoed: bij de Roto-Sieve trommelzeef zorgt de interne spiraal in de trommel ervoor dat het zeefgoed zachtjes en gradueel naar de uitgang wordt getransporteerd. Bij veel kanaalzeven wordt het zeefgoed naar de uitlaat met borstel getransporteerd. De borstel zorgt er vaak voor dat het zeefgoed teruggeduwd wordt doorheen de geperforeerde plaat en zo uiteindelijk terug in het kanaal terechtkomt.

 

Kanaalzeef terugloop van zeefgoed
Makkelijke inspectie en onderhoud van uw Roto-Sieve: de lichtgewicht glasvezel versterkte polyester deksels van de Roto-Sieve zorgen voor een supersnelle visuele inspectie van de zeeftrommel en makkelijke toegang tot alle onderdelen. Dit kan tijdens bedrijf: het hele productie- en zuiveringsproces dient niet te worden stilgelegd.

Roto-Sieve Fiberglass deksel voor snelle inspectie

Kanaalzeven daarentegen zijn tijdens de werking voortdurend onder water, wat betekent dat er absoluut geen controle kan zijn van dichtingen, noch van de goede werking. Hierdoor is het noodzakelijk om het hele toestel uit het water te hijsen voor inspectie en onderhoud. Het spreekt voor zich dat dit behoorlijk wat handelingen en tijd kost. Controle gebeurt in de praktijk dan ook meestal enkel bij problemen. 

 

Statische zeef versus trommelzeef

Een Roto-Sieve trommelzeef met een 0,75 mm perforatie verwijdert dubbel zoveel zwevende stoffen als een statische zeef van 0,50 mm.

 

 

Roto-Sieve ®, een geregistreerd handelsmerk

Roto-Sieve is een geregistreerd handelsmerk, eigendom van Läckeby Products uit Kalmar, Zweden. Een authentieke Roto-Sieve trommelzeef is drager van een identificatieplaatje met alle gegevens (het unieke serienummer – type – bouwjaar en oorspronkelijke trommelperforatie). Fabrikant is Roto-Sieve AB of Läckeby Products AB uit Zweden. 

Roto-Sieve spareparts service Benelux: wisselstukken, revisie en onderhoud

Voor elke authentieke Roto-Sieve trommelzeef bestaat een track record en kan u levenslang onderdelen uit voorraad verkrijgen. U kan bij ons terecht voor alle wisselstukken (spareparts) voor uw bestaande roterende zeef (ooit aangekocht bij Roto-Sieve Belgium uit Vilvoorde). Roto-Sieve trommelzeven zijn gemaakt om lang mee te gaan, haal er alles uit. Ook voor de Roto-Sieve toestellen uit de jaren ’80 en ’90 zijn wisselstukken nog steeds uit voorraad verkrijgbaar. Roto-Sieve is absoluut de beste koop, uitgedrukt in kostprijs per levensjaar.

De wisselstukken zijn eenvoudig zelf te vervangen. Indien gewenst, komt onze technieker ter plaatse voor de volledige revisie van uw toestel en vervanging van onderdelen (hele Benelux). Deze toestellen zijn uitermate duurzaam. Een onderhoudsbeurt laat u toe nog jaren gebruik te maken van uw bestaande Roto-Sieve. Eenvoudige en snelle vervanging van onderdelen is een grote troef bij onze toestellen. Ons Roto-Sieve netwerk staat altijd paraat voor assistentie, ter plaatse of op afstand.

Uiteraard kan ook de interne trommel worden hersteld of vervangen. Mocht u het toestel willen inzetten voor een andere toepassing binnen uw bedrijf, kan er worden geopteerd voor een andere trommelperforatie. De trommels worden altijd op maat gemaakt, de productie doorlooptijd bedraagt een vier- tot zestal weken. Een overzicht van de Läckeby/Roto-Sieve verdelers wereldwijd vindt u hier

Uw distributeur voor nieuwe trommelzeven en verdeler van wisselstukken voor de Benelux: Task Industriële Milieutechnieken. Geef ons een seintje, met uw unieke serienummer of een foto van het typeplaatje bij de hand (10-xxxx): zelfs indien alle handleidingen van uw toestel verloren zijn gegaan, kunnen wij u zeer snel op het juiste spoor zetten.

 

Roto Sieve trommelzeef